De Keyserstraat 5, 5462CN, Veghel

TmdD: Overname

Praktijk voor Life-coaching, Persoonlijk Leiderschap, Zelfontwikkeling en Gewoon Gelukkig zijn

TmdD: Overname

de moedervlek die in 2013
vanwege aanhoudende irritatie
werd verwijderd
bleek een melanoom te zijn
de prijs ervoor bij de huidspecialist
wat extra centimeters op te offeren
de vijf jaar erna, tot en met 2018
was het beter om maar klachtenvrij
door te komen
zodat je jezelf ‘clean’ mocht noemen
bijna … … bijna was het volbracht
tot augustus 2018
een vergrote baarmoedermond
(ik kon hem duidelijk voelen)
en aanhoudende bloedingen
de alarmbel luidden
de genetische signatuur in het uitstrijkje
identiek aan de moedervlek van 2013
uitgezaaid en metastatisch
namen de melanomen jouw lijf
en ons leven over

Augustus 2018 veranderde ons leven nogal abrupt. Om wat er met ons gebeurde woorden te kunnen geven gebruikten we de metafoor ‘Tango met de dood’. We werden niet uitgenodigd op de dansvloer maar erop gesleurd. Dansen zul je, en met een partner die zich niet af laat schepen maar duidelijk zijn wil oplegt. Hoe dan ook bleek de metafoor ‘Tango met de Dood’ uitstekend te passen en wij dansten hem. Passievol waar maar mogelijk.

De Dood had ons gevonden en liet weten dat het menens was. Soms leek er ruimte om te onderhandelen terwijl er in werkelijkheid niets was. Zelfs de hoop op iets van ruimte werd steeds minder.

Tot en met december 2019 hebben we ons zo goed mogelijk verhouden tot deze danspartner en zijn omgeving. Zo goed mogelijk zijn tango gedanst. Woest, opzwepend en passievol tijdens de eerste weken als in een wilde roller coaster. Grillig, onvoorstelbaar en even goed onvoorspelbaar.

Daarna ook teder en liefdevol, met inbegrip van alles wat er was en mocht zijn, steeds met het laatste afscheid voor ogen.

De zestien maanden in het gezelschap van de Dood stonden in hoge mate in het teken van polariteiten. Alles wat zich aandiende vertoonde zich als twee uitersten. De beide uiteinden van één en dezelfde dynamiek.

Zo moest ik Margret vasthouden, uit liefde, als steun, omdat het dragen van wat er was en zich aankondigde voor één persoon gewoon te groot is. En ik moest haar loslaten want we wisten allebei dat ze niet kon blijven. Beide polen vasthouden-loslaten waren er steeds tegelijkertijd. Onverbiddelijk in hun zijn, in wat ze aan ons oplegden. Tal van polariteiten hebben we zo in hun uitersten de revue zien passeren. Ze komen in navolgende blogs vast nog ter sprake.

Dansen tussen de uitersten tot het uiteindelijk niet meer ging. Vlak voor de aanvang van 2020 doofde de passie en de muziek uit. Uiteindelijk toch weer sneller dan verwacht.

Vanaf februari 2020 schrijf ik gedichten. De behoefte om woorden te geven aan wat er in mij omgaat is groot. Herinneringen aan Margret en mij, ons proces en wat we deden of lieten, gedachten over leven en dood. ‘Woorden geven aan’ blijkt een belangrijk instrument in mijn rouw. In mijn gedichten komt van alles voorbij en probeer ik niets onbenoemd te laten.

Ik deel ze tot nu toe in bescheiden kring. Daar hoor ik regelmatig terug dat de gedichten heel universeel zijn en dat ook andere mensen, zeker ook in deze Coronatijd, er veel aan zouden kunnen hebben. Dat doet me goed en is een stimulans om via deze blogs ‘Tango met de Dood’ de kring van lezers en betrokkenen te vergroten.

Tegelijkertijd vraagt iedereen me wanneer mijn gedichtenbundel verschijnt. Of adviseert en dringt erop aan om mijn gedichten toch vooral als een bundel te publiceren.

Ook dat doet me goed en is inmiddels een vast doel geworden voor het komende half jaar. Het uitbrengen van de gedichtenbundel ‘Tango met de dood’. Ik zie het als een mooi eerbetoon en monument aan Margret. De geweldige vrouw met wie ik 40 jaar gelukkig ben geweest. En ik zie het als een houvast voor iedereen die met rouw en verlies geconfronteerd werd of er middenin zit. Het is nu eenmaal geen kleine klus.

Via een reeks van blogs wil ik je kennis laten maken met een aantal van mijn gedichten. Als voorproefje op het boek. Daarnaast houd ik je op de hoogte van mijn vorderingen m.b.t. het boek. T.z.t. bied ik je ook de gelegenheid om een exemplaar van het boek te bestellen.

Ik wens je hoe dan ook leesplezier, mooie herinneringen, sterkte en houvast.

Misschien wil je reageren. Dat kan via onderstaand formulier.